Naponi u porodjaju

 ,, Claude os, aperi oculos! ’’

                                                                                       Zatvori usta, otvori oči!

                                                                                                 Latinska poslovica

 Šta su naponi?

         Pod naponima se u porodjaju podrazumevaju bezvoljne kontrakcije dijafragme i trbušnih mišića, izazvane pritiskom prednjačećeg dela ploda na predeo čmara. U praksi, trudnica napone opisuje kao jači nagon na veliku nuždu ili slično naponu koji se javlja nakon dužeg zatvora.

 Kada možete da očekujete pojavu napona?

         Naponi se javljaju sinhronizovano s kontrakcijama pred kraj prvog porodjajnog doba i imaju za cilj istiskivanje ploda iz porodjajnog kanala, traju sve do radjanja posteljice.

         Treba znati da trudnica svojom voljom ne može ni da spreči, ni da izazove pojavu napona. Koristeći pravilne tehnike disanja ( ukoliko je pohadjala psihofizičku pripremu trudnice za porodjaj), može da utiče na intenzitet napona, kao i da savlada nekontrolisano napinjanje bez prisustva lekara.

Kako se pravilno napinjati na porodjaju?

         Na porodjajnom stolu, neophodna je maksimalna koncentracija i saradnja s osobljem prisutnim na porodjaju. Uz sve to, na pravilan način možete da pospešite postojeće napone, sprovedete tehniku napinjanja i istiskivanja ploda, te omogućite i bebi i sebi lakši porodjaj.

         Pratite instrukcije lekara i babice. U odredjenom momentu udahnite vazduh (na usta punim kapacitetom pluća), zadržite ga i istovremeno potiskujte trbušnim mišićima plod ka dole, vršeći snažan pritisak na čmar (anus) kao pri napinjanju kod nagona na stolicu. Na taj način, izbeći ćete bespotrebnu glavobolju, pojavu prskanja kapilara na licu i sl.

 

Preuzeto iz knjige ''Treba znati'', autor Slađana Crvenkov


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.